Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ευρωπαίος Πολίτης;

Το 2012 η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη χρονιά που ο οικονομικός πόλεμος μαίνονταν με αβέβαιη έκβαση στο εσωτερικό της.











Το 2012 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να είναι έτος αφιερωμένο στους Ευρωπαίους Πολίτες. Τη χρονιά που οι κατηγορίες για έλλειψη δημοκρατίας στον τρόπο λήψης αποφάσεων ακούγονται ακόμα και από το εσωτερικό -από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η πολιτική και η ιστορία έχουν πάντα μια δόση ειρωνείας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι την ειρωνεία αυτή την αντιλαμβάνονται ως εμπαιγμό. Το 60+% των νέων που είναι άνεργοι στην Ελλάδα, το 23% των Γερμανών που επιθυμεί επιστροφή στο μάρκο, οι στρατιές των χρεοκοπημένων νοικοκυριών στην Ισπανία που καθημερινά χάνουν τα σπίτια τους, οι Σλοβάκοι που αδυνατούν να καταλάβουν γιατί πληρώνουν για να σωθεί ο διπλάσιος από τον δικό τους ελληνικός κατώτατος μισθός, οι κύπριοι καταθέτες που σε μια βραδιά έχασαν οικονομίες δεκαετιών. Όλοι αυτοί αδυνατούν να αντιληφθούν ποιος ακριβώς Ευρωπαίος Πολίτης γιορτάζει και για ποιο λόγο, τι σημαίνει κοινοτική αλληλεγγύη, ποια Ειρήνη έχει εξασφαλίσει η Ένωση.

Ο Ευρωπαίος Πολίτης σήμερα ψηφίζει τη φασιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, τον μη πολιτικό Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, το κόμμα του μάρκου στη Γερμανία και τη Λεπέν στη Γαλλία. Ο Ευρωπαίος πολίτης του Νότου καταγγέλλει τη “Γερμανική κατοχή” και ο Ευρωπαίος πολίτης του Βορρά κουνάει αυστηρά το δάχτυλο στους “τεμπέληδες” του Νότου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυστυχώς αποτύχει. Πλήρως. Γιατί κοντά 60 χρόνια τώρα δεν κατάφερε να γκρεμίσει τα στερεότυπα. Γιατί αγόραζε χρόνο και ανοχή, αντί να κτίζει αληθινή ταυτότητα. Γιατί εξασφάλισε την πλέον μακρόβια δημοκρατικά ειρηνική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της ηπείρου, με ζηλευτή ανάπτυξη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών και νόμιζε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονταν την τεράστια συμβολή της από τα σηματάκια στα έργα και τα έντυπα.

Όμως παρά την αποτυχία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρεοκοπήσει ακόμα. Ούτε οικονομικά, ούτε πολύ περισσότερο πολιτικά. Το 1957 ο Ρομπέρ Σουμάν είπε στην περίφημη διακήρυξή του “Η Ευρώπη δεν ενώθηκε, και έτσι είχαμε πόλεμο”.

Το 2013 τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται. Οι Ευρωπαίοι Πολίτες πρέπει να βαδίσουμε μαζί, παρά τις διαφορές μας, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

πηγή: EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου