Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Καλλιέργεια σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας!

Το γνώριζες ότι ανακατεύοντας και εισπνέοντας το χώμα παίρνεις χαρά; Έχει αντίστοιχη επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο με τα αντικαταθλιπτικά! 

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάει κάποιος από το μηδέν και μένει σε διαμέρισμα. Ποια δεδομένα πρέπει να μελετήσει πριν φυτέψει;

Η σημαντικότερη παράμετρος βάσει της εμπειρίας μου είναι το φως – πόση ποσότητα φωτός (όχι αναγκαστικά άμεσης ακτινοβολίας) δέχεται το μέρος όπου θα καλλιεργήσουμε.


 Αυτός είναι ο βασικός περιορισμός που θα καθορίσει το πλάνο: προς τα πού κοιτάει το μπαλκόνι, ο προσανατολισμός του. Τα πιο πολλά πράσινα φυτά θέλουν ανατολικό φως, όπως τα μπένζαμιν, οι σεφλέρες, τα γεράνια. Τα αρωματικά φυτά έχουν ακόμη περισσότερες ανάγκες σε φως, επειδή παράγουν αιθέρια έλαια. Τα πάντα μπορούν να επιβιώσουν, αλλά το θέμα είναι να βρούμε τα φυτά εκείνα που θα αναπτυχθούν ευκολότερα στον χώρο μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας άπειρος καλλιεργητής;

Υπερβολικό πότισμα. Αυτό είναι συχνότερη αιτία ξήρανσης από το ελλιπές πότισμα, να ξέρεις. Διότι υπάρχει αυτή η τάση να θεωρούμε ότι φροντίζουμε το φυτό, προσφέροντάς του νερό. Αλλά όταν συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, το χώμα δεν προλαβαίνει να στεγνώσει και οι ρίζες δεν ανασαίνουν. Ο αερισμός είναι εξίσου σημαντικός με την ενυδάτωση στα φυτά, αλλιώς δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Σαν να είναι σε συνθήκες ασφυξίας.

Και το άλλο που παρατηρώ είναι μια εμμονή με τα λιπάσματα. Είναι αχρείαστα και επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Η θρέψη εξασφαλίζεται από το καλό φυτόχωμα. Πρέπει να περιέχει υψηλό ποσοστό οργανικής ύλης, αλλά και να είναι σωστά χωνεμένο και αποστειρωμένο.

Στον κύκλο του αστικό καλλιεργητή, τι σημαίνει φθινόπωρο;

Είναι η περίοδος που κάνουμε μεταφυτεύσεις στα φυτά που έχουν μεγαλώσει, αλλά και τις καινούργιες φυτεύσεις στα λαχανικά του φθινοπώρου – μαρούλια, καρότα, μπρόκολα, κρεμμύδια. Μετά τους δύο-τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τη δική μας σαλάτα.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη παρανόηση από τον κόσμο που έρχεστε σε επαφή με την αστική καλλιέργεια;

Ότι είναι κάτι δύσκολο και πρέπει κάποιος να έχει «καλό χέρι». Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται είναι η παρατήρηση: τα φυτά δείχνουν πότε είναι ικανοποιημένα και πότε όχι. Τα φύλλα τους, το χρώμα τους, γενικά η συμπεριφορά τους ερμηνεύεται, αρκεί να δείξεις ενδιαφέρον. Κάπως έτσι προκύπτει και αυτό που λένε για την κηπουρική ψυχοθεραπεία, σε γεμίζει άπειρη χαρά.

Πηγή.oneman.gr/ ( απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου