Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Η Χρησιμότητα της Αισιοδοξίας

Η ζωή είνα!ι γεμάτη εκπλήξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ενώ αυτό μπορεί να είναι συναρπαστικό, μπορεί επίσης να είναι και αγχωτικό. Όταν συμβαίνει κάτι που δεν αναμέναμε, ανατρέπει ολόκληρη την ισορροπία του κόσμου μας. Πράγμα που οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα. Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι η καλλιέργεια αισιοδοξίας. Διερευνούμε τη σημασία και την αξία της και εξηγούμε γιατί αξίζει να την αγκαλιάσουμε…

Μερικές φορές δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο ή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί να έχουμε ένα σπουδαίο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι, συνήθως, επειδή έχουμε συναισθήματα και σκέψεις που μας εμποδίζουν. Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι η ελπίδα, η αισιοδοξία. Ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο πλαίσιο σκέψης μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα συναισθήματα και να χειριστούμε καταστάσεις που φαίνονται ανυπέρβλητες.

«Η αισιοδοξία γεννά ελπίδα… η ελπίδα απελευθερώνει όνειρα… τα όνειρα θέτουν στόχους… ο ενθουσιασμός ακολουθεί» λέει ο καθηγητής Martin SeligmanMartin Seligman - Wikipedia που αναγνωρίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές της Θετικής Ψυχολογίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. (Η Θετική Ψυχολογία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης ευημερίας και μια εφαρμοσμένη προσέγγιση όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης λειτουργικότητας, ενώ χρησιμοποιείται τελευταία ως εργαλείο στο πεδίο της Εποικοδομητικής ΔημοσιογραφίαςΤΙ ΕΙΝΑΙ - Ελληνικό Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας).

Τι είναι η αισιοδοξία;

Η αισιοδοξία συνιστά μια θετική στάση απέναντι στο μέλλον, γενικά ή απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι μια νοητική συμπεριφορά που βλέπει τα νέα πράγματα ως ευκαιρίες, τις μεταβάσεις ως βελτιώσεις, τις παγίδες ως αποτυχίες και τις προκλήσεις ως εμπειρίες μάθησης.

Η αισιοδοξία νοείται ως μια λογική, γνωστική διαδικασία, η οποία μπορεί να αποκτηθεί, μέσω εκπαίδευσης-καλλιέργειας, και να εφαρμοστεί συνειδητά.

Η έρευνα μας λέει ότι οι αισιόδοξοι:

-έχουν λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερη διάθεση και υψηλότερο ηθικό,

-έχουν μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης και μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης,

-είναι πιο προσαρμόσιμοι,

-είναι λιγότερο εξουθενωμένοι,

-είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις – βλέπουν τις προκλήσεις ως αναποδιές, όχι ως καταστροφές,

-είναι πιο ικανοί να επιτύχουν τους στόχους της ζωής τους,

-είναι σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερο πόνο και ι πιο ικανοί να προσαρμοστούν σε κάποια σοβαρή ασθένεια,

-είναι πιο επιτυχημένοι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Αποτελεί κοινή λογική, λοιπόν, να στηρίζουμε τον εαυτό μας μαθαίνοντας να εφαρμόζουμε τεχνικές για να αυξήσουμε την αισιοδοξία μας. Η τέχνη της αισιοδοξίας αφορά στην εστίαση στα καλά πράγματα μέχρι να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας. Υποστηρίζοντας τον εαυτό μας με αισιόδοξη σκέψη θα νιώθουμε πιο θετικοί, πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον.

Τα προφανή οφέλη της αισιοδοξίας

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν συμπεριφορές διαφυγής ή αποφυγής όταν αντιμετωπίζουν το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στα ναρκωτικά και το αλκοόλ ή της επιδίωξης ηδονιστικών δραστηριοτήτων χωρίς πραγματικό νόημα. Μπορεί, επίσης, να αφήσουν τις αμφιβολίες τους για το μέλλον να τους αποθαρρύνουν από το να προσπαθήσουν.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ενεργητικά επιδιώκουν πράγματα που θα βελτιώσουν την ευημερία τους και εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν ή να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του στρες στη ζωή τους. Είναι, γενικά, πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και εμφανίζουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μια νοοτροπία ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο», Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μερικά από τα πολλά οφέλη της αισιοδοξίας που έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές περιλαμβάνουν:

– Υψηλότερα επίπεδα υποκειμενικής ευημερίας

– Καλύτερη σωματική υγεία

– Καλύτερη ψυχική υγεία

– Υψηλότερα κίνητρα

– Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

– Καλύτερη απόδοση στην εργασία

– Χαμηλότερα επίπεδα στρες

– Υψηλότερη ποσότητα και ποιότητα κοινωνικών σχέσεων

– Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης

– Περισσότερα θετικά συναισθήματα

– Καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Αντιθέτως, η απαισιοδοξία έχει αρνητικά αποτελέσματα πάνω μας. Για την ακρίβεια, μια μελέτη της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι οι απαισιόδοξοι έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Όταν είμαστε απαισιόδοξοι, είμαστε, επίσης, δυστυχείς, με κακή γενικά υγεία (ψυχοπνευματικά και σωματικά), λιγότερο «εξοπλισμένοι» για να διαχειριστούμε το άγχος και πιο πιθανό να εμφανίσουμε κατάθλιψη…

Εργαλεία για την αύξηση της αισιοδοξίας

Οι ακόλουθες ενέργειες και συμπεριφορές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αισιοδοξία:

Ενισχυτικές πεποιθήσεις – οδηγούν σε πιο ευτυχισμένη και πιο αισιόδοξη ζωή απ’ ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Περιέργεια και όχι κριτική – θα αυξήσει την αμοιβαία σχέση και την κατανόηση.

Προσωπική ανάπτυξη αντί για συγκρίσεις – θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του εσωτερικού ανταγωνισμού και της σύγκρισης και θαεπικεντρωθεί στο πώς μπορείς να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Να ζούμε στο παρόν – ο πολύς χρόνος που αφιερώνεται στο παρελθόν ή στα όνειρα για το μέλλον αφαιρεί από την ικανότητά απόλαυσης πραγματικά τη ζωής στο παρόν.

Συζητήσεις αντί για καυγάδες.

Να βλέπουμε τις δυνατότητες – η γλώσσα που χρησιμοποιείται έχει σημασία -επηρεάζει τις σκέψεις και τις ενέργειές μας.

Να περιμένουμε το καλύτερο αποτέλεσμα – είναι καλό να σχεδιάζουμε το χειρότερο και να αναμένουμε το καλύτερο.

Επίλυση προβλημάτων – αντί για απόδοση ευθυνών.

Τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν ανατροφοδότηση – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των συναισθηματικών αντιδράσεων, την κατανόηση της βαθύτερης αιτίας και, στη συνέχεια, την επιλογή πιο κατάλληλων αντιδράσεων.

Συζητήσεις και αποφυγή των καυγάδων

Αξίζει να επεκτείνουμε την έννοια της «διεξαγωγής συζητήσεων αντί καυγάδων». Την υιοθετήσαμε από το βιβλίο “How to Have a Beautiful Mind” του Edward De BonoEdward de Bono - Wikipedia. Παρόλο που εκδόθηκε το 2004, εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρο και σήμερα! Τα παρακάτω δύο αποσπάσματα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και συνοψίζουν τις βασικές έννοιες του βιβλίου:

«Ένας καλός ακροατής είναι σχεδόν εξίσου ελκυστικός με έναν καλό ομιλητή. Δεν μπορείς να έχεις ένα όμορφο μυαλό αν δεν ξέρεις να ακούς».

«Μια συζήτηση πρέπει να είναι μια γνήσια προσπάθεια να εξερευνήσουμε ένα θέμα και όχι μια μάχη μεταξύ ανταγωνιστικών εγωισμών».

Αξίζει να αναλογιστούμε πώς αυτά μπορεί να ισχύουν για τη δική μας συμπεριφορά,  ιδίως καθώς διάφορα επαγγέλματα (όπως οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί ή οι δικηγόροι για παράδειγμα) διδάσκονται να επιχειρηματολογούν και, συχνά, βλέπουν τη δουλειά τους ως πεδίο μάχης. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία γνήσιων σχέσεων και κατανόησης.

Πηγή;:orthoslogos.news/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου