Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε δίλλημα ποιον δρόμο να επιλέξεις, Επέλεγε τον ανηφορικό,μόνο αυτός οδηγεί στην Κ Ο Ρ Υ Φ Η !


 


 


 

Η Αξιοπρέπεια

Η Αξιοπρέπεια  είναι αξία, για λίγους και εκλεκτούς!

Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου! 

Να αγαπάς, αλλά να αγαπάς πρώτα από όλους εσένα!

Η ατομική ελευθερία  αποτελεί τη σταθερή βάση για αμοιβαίες και υγιείς σχέσεις στον προσωπικό, στον κοινωνικό και στον επαγγελματικό τομέα!

Αυτοί που έχουν το θάρρος να ηγηθούν πρώτα του εαυτού τους αντί να προσπαθούν να ηγούνται άλλων, αυτοί είναι οι άνθρωπο






Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

ΔΥΝΑΤΟ ΑΡΘΡΟ.....

 -ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ.ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΡΕΛΟΙ πρέπει να γίνετε εσείς!!!
Οι πρώτοι που πρέπει ν'αλλάξετε εσείς.

 Θα επιλέξετε και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε. Λύσεις υπάρχουν και άνθρωποι που σκέφτονται υπάρχουν σ'αυτόν τον τόπο.

-Υπάρχουν και αυτοί τους οποίους αναζητάτε. Οι ωραίοι τρελοί που γουστάρουν το καθαρό κούτελο περισσότερο από την επίδειξη του πλούτου και του κώλου στα νησιά της αρεσκείας σας. 

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

«Ευφυία είναι με τις τωρινές σου επιλογές να εξασφαλίζεις την μελλοντική σου ευημερία»

  Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ

Ίσως το μοναδικό ον στον πλανήτη που επιλέγει συνειδητά είναι ο άνθρωπος

«Ευφυία είναι με τις τωρινές σου επιλογές να εξασφαλίζεις την μελλοντική σου ευημερία» είχε πει ο αείμνηστος Dyer. «Πάντα έχεις κ αι άλλη επιλογή» είχε γράψει ο Μεταξάτος στο πολύ καλό βιβλίο του ΤΟ ΜΟΝΑΠΑΤΙ ΣΟΥ. 

« Παράξενο ατίθασο Πλάσμα ο Έλληνας »

« Παράξενο ατίθασο

Πλάσμα ο Έλληνας »

Σε ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ που έγινε στην Ουάσιγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού , εκείνου που θα παρουσίαζε καλύτερα την ψυχολογία του , πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα . Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα . 

« Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας , γραφεί ο δικαστής , 

Ο Άνθρωπος κάνει τη διαφορά....Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση! - Αντρέ Μπρετόν~




 

Οι μούσες στην αρχαία.....


 

Η ομορφιά της ψυχής....

 


Για μένα ένας ισοδυναμεί με δέκα χιλιάδες, εάν είναι άριστος.

Τα μάτια και τα αυτιά είναι φτωχοί μάρτυρες για τους ανθρώπους, αν έχουν αμόρφωτες ψυχές...

Ηράκλειτος.



 

Κι αν η ζωή.....


 

Έχε θάρρος όταν λες την αλήθεια...




Έχε θάρρος όταν λες την αλήθεια, δεν κάνεις ποτέ λάθος.
Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο...
~Σοφοκλής ~


 

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

 Από Το 1861 Οινοποιεί

Η ACHAIA CLAUSS ιδρύθηκε το 1861 και είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας.

Καλώς Ήρθατε Στην Achaia Clauss 
Το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας.

Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Από το 1861 οινοποιεί.

«΄Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης»


 

Αλλαγές - Changes...

 


Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

«Γιατί να διαθέτεις μυαλό, αν δεν μπορείς να το αλλάξεις;», Edward De Bono.

Η «μαθημένη αισιοδοξία»

Ο Martin Seligman είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της «μαθημένης αισιοδοξίας». Η μαθημένη αισιοδοξία αφορά την ανάπτυξη της ικανότητας να βλέπουμε τον κόσμο από μια πιο θετική οπτική γωνία. Συχνά, αντιπαραβάλλεται με την απαισιοδοξία και την μαθημένη απελπισία. Με την αμφισβήτηση της αρνητικής αυτο-ομιλίας και την αντικατάσταση των απαισιόδοξων σκέψεων με πιο θετικές, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να γίνονται πιο αισιόδοξοι.

Όσοι δημοσιογράφοι διαβάζουν αυτό το κείμενο καλούνται να λάβουν ιδιαίτερα υπόψη τους αυτή την έννοια. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι πολλοί επαγγελματίες διαχείρισης έργων επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την έννοια της εκμάθησης της αισιοδοξίας και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, ώστε να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητά τους και να αναιρέσουν (κακο-) μαθημένες συμπεριφορές που προωθούν την απαισιοδοξία μέσω διαδικασιών.

Ένα από τα απλούστερα και πιο ισχυρά εργαλεία που ανέπτυξε ο Seligman είναι τα 3 Ps3 Ps, όπου χρησιμοποιούνται υποκειμενικές αξιολογήσεις των δυσμενών γεγονότων σύμφωνα με τρεις διαστάσεις – διάρκεια, προσωποποίηση και διάχυση (permanence, personalization and pervasiveness,). Στο βιβλίο του, “Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your LifeLearned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life - goodreads.com”, περιέγραφε τις έννοιες της μαθημένης αισιοδοξίας και της μαθημένης αβοηθησίας. Η πρώιμη έρευνά του σχετικά με την «μαθημένη αβοηθησία» έδειξε ότι οι αισιόδοξοι διαχειρίζονται καλύτερα τα άσχημα γεγονότα από τους απαισιόδοξους. Ανακάλυψε επίσης ότι και τα δύο στυλ μπορούν να εκμαθηθούν και άρχισε να εστιάζει στην εκμαθημένη αισιοδοξία. Περιέγραψε, έτσι, τις τρεις βασικές διαφορές μεταξύ των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων:

1. Διάρκεια: Οι απαισιόδοξοι βλέπουν τα αρνητικά γεγονότα ως μόνιμα. Οι αισιόδοξοι τα βλέπουν ως προσωρινά.

2. Προσωποποίηση: Οι απαισιόδοξοι κατηγορούν τον εαυτό τους όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Συνδέουν τα καλά γεγονότα με εξωτερικούς παράγοντες ή την τύχη. Για τους αισιόδοξους, συμβαίνει το αντίθετο.

3. Διάχυση: Οι απαισιόδοξοι έχουν μια ζοφερή άποψη για κάθε τομέα της ζωής τους. Οι αισιόδοξοι δεν αφήνουν την αποτυχία σε έναν τομέα της ζωής τους να επηρεάσει το πώς αισθάνονται για κάποιον άλλο.

Όταν συμβαίνει ένα ανεπιθύμητο συμβάν, απλά ρωτάμε τον εαυτό μας τις ακόλουθες τρεις ερωτήσεις και βαθμολογούμε τις απαντήσεις σύμφωνα με τρεις διαβαθμίσεις:

Πόσο μόνιμο είναι το συμβάν; ΑΠΟ το ότι θα φύγει αύριο, ΕΩΣ το ότι είναι εντελώς μόνιμο και δεν μπορεί να αναιρεθεί ποτέ.

Πόσο διάχυτες είναι οι επιπτώσεις του συμβάντος; ΑΠΟ το ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν ένα μικρό μέρος της ζωής μου, ΕΩΣ το ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μου.

Πόσο προσωπικό έλεγχο έχω πάνω στο γεγονός; ΑΠΟ το ότι ήταν εντελώς υπό τον έλεγχό μου, ΕΩΣ καθόλου, είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μου.

Ας το δοκιμάσουμε την επόμενη φορά που θα έχουμε ένα δυσμενές γεγονός στη ζωή μας και θα εκπλαγούμε από την αίσθηση της προοπτικής και το πόσο γρήγορα μπορούμε να μεταβούμε σε μια πιο θετική κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να αναλάβουμε δράση ή να προχωρήσουμε μπροστά δίχως προσκολλήσεις.

Ο Seligman ανακάλυψε, επίσης, ότι οι αισιόδοξοι απολαμβάνουν καλύτερη φυσική και ψυχική ευεξίαPhysical well-being and health. Διαπίστωσε ότι η αισιοδοξία είναι συχνά ένας αποφασιστικός παράγοντας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ότι η αισιοδοξία μπορεί να είναι πιο σημαντική από το ταλέντο όσον αφορά την επαγγελματική εξέλιξηA roadmap for career development, την καριέρα.

Αισιοδοξία και Δημοσιογραφία…

Από τις ενημερώσεις για τις διάφορες «κρίσεις», την πανδημία, μέχρι τις ειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, βομβαρδιζόμαστε, συνεχώς, με αρνητικά μηνύματα και κακές ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα απελπισίας.

«Αν ματώνει, ‘πουλάει’!» (If it bleeds, it leads) είναι μια χαρακτηριστική φράση της δημοσιογραφίας που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ επιλέγουν και παρουσιάζουν τα παγκόσμια γεγονότα. Με δημοσιεύματα που επικεντρώνονται στον εντυπωσιασμό, επιδιώκουν τους εμπορικούς τους στόχους. Όμως, μας παρουσιάζουν πραγματικά μια ακριβή εικόνα του κόσμου; Οι ψυχολόγοι απαντούν σε αυτό το ερώτημα και κατηγορούν τη δημοσιογραφία ότι είναι μία από τις αιτίες της κατάθλιψης σε όλο τον κόσμο.


Ο καθηγητής Martin Seligman, θέτει το ερώτημα «Γιατί οι άνθρωποι σήμερα διαπνέονται από μια αρνητική κοσμοθεωρία;».

Και η απάντησή του ακολουθεί:

«Με την κάλυψη της μίας μόνο όψης, η δημοσιογραφία συμβάλλει ευρέως στη διάδοση μιας αρνητικής κοσμοθεωρίας». Μιας όψης που αποτελείται από δυστυχία, κυνισμό, βαρβαρότητα και απελπισία…

Μια αισιόδοξη όμως επικοινωνία, μια Εποικοδομητική Δημοσιογραφία, μπορεί να βοηθήσει. Σε αντίθεση με τις στρατηγικές επικοινωνίας που επικεντρώνονται, αποκλειστικά, στο να μιλούν για τα πιο πιεστικά προβλήματα της σημερινής εποχής, η δημοσιογραφία που προσανατολίζεται στις λύσεις μπορεί όχι μόνο να κάνει το κοινό να αισθανθεί καλύτερα, αλλά το «ανοίγει» στο να ακούσει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει.

Ξεκινώντας με την ιδέα ότι κάτι είναι επιλύσιμο -ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί- και δίνοντας στους ανθρώπους μια ιδέα για το τι μπορούν να κάνουν ή ποιος είναι ο ρόλος τους, θα αποτελέσει, πιστεύουμε, πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιτυχημένη επικοινωνία του αύριο και τη βελτίωση του κόσμου ολόκληρου…

Και τώρα, τι;

Φυσικά, η σύγχρονη δημοσιογραφία δεν είναι η μόνη πηγή απαισιοδοξίας και κατάθλιψης στον κόσμο. Αλλά, είναι σαφές ότι, ως φορέας επιρροής, φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η επιρροή είναι πολύ συχνά αρνητική και πυροδοτεί άσχημα συναισθήματα σε σημείο που να αποτελεί παράγοντα ασθένειας. Συνεπώς, οφείλουν να παρουσιάζουν μια πιο ισορροπημένη εικόνα του κόσμου και να προωθούν πηγές αισιοδοξίας, όπου αυτές υπάρχουν. Με τον κίνδυνο να επαναλάβουμε τους εαυτούς μας: Η ανθεκτικότητα και η υγεία ενός ατόμου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση διαβίωσής του…

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας και τις συνέπειές του, στην  ευημερία του ατόμου είναι αναμφισβήτητος. Η λύση είναι η Εποικοδομητική ΔημοσιογραφίαΕλληνικό Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πιο ευτυχισμένης και, ως εκ τούτου, πιο ανθεκτικής κοινωνίας.

Πηγή;:orthoslogos.news/


Η Χρησιμότητα της Αισιοδοξίας

Η ζωή είνα!ι γεμάτη εκπλήξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ενώ αυτό μπορεί να είναι συναρπαστικό, μπορεί επίσης να είναι και αγχωτικό. Όταν συμβαίνει κάτι που δεν αναμέναμε, ανατρέπει ολόκληρη την ισορροπία του κόσμου μας. Πράγμα που οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα. Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι η καλλιέργεια αισιοδοξίας. Διερευνούμε τη σημασία και την αξία της και εξηγούμε γιατί αξίζει να την αγκαλιάσουμε…

Μερικές φορές δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο ή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί να έχουμε ένα σπουδαίο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι, συνήθως, επειδή έχουμε συναισθήματα και σκέψεις που μας εμποδίζουν. Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι η ελπίδα, η αισιοδοξία. Ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο πλαίσιο σκέψης μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα συναισθήματα και να χειριστούμε καταστάσεις που φαίνονται ανυπέρβλητες.

«Η αισιοδοξία γεννά ελπίδα… η ελπίδα απελευθερώνει όνειρα… τα όνειρα θέτουν στόχους… ο ενθουσιασμός ακολουθεί» λέει ο καθηγητής Martin SeligmanMartin Seligman - Wikipedia που αναγνωρίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές της Θετικής Ψυχολογίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. (Η Θετική Ψυχολογία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης ευημερίας και μια εφαρμοσμένη προσέγγιση όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης λειτουργικότητας, ενώ χρησιμοποιείται τελευταία ως εργαλείο στο πεδίο της Εποικοδομητικής ΔημοσιογραφίαςΤΙ ΕΙΝΑΙ - Ελληνικό Ινστιτούτο Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας).

Τι είναι η αισιοδοξία;

Η αισιοδοξία συνιστά μια θετική στάση απέναντι στο μέλλον, γενικά ή απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι μια νοητική συμπεριφορά που βλέπει τα νέα πράγματα ως ευκαιρίες, τις μεταβάσεις ως βελτιώσεις, τις παγίδες ως αποτυχίες και τις προκλήσεις ως εμπειρίες μάθησης.

Η αισιοδοξία νοείται ως μια λογική, γνωστική διαδικασία, η οποία μπορεί να αποκτηθεί, μέσω εκπαίδευσης-καλλιέργειας, και να εφαρμοστεί συνειδητά.

Η έρευνα μας λέει ότι οι αισιόδοξοι:

-έχουν λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερη διάθεση και υψηλότερο ηθικό,

-έχουν μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης και μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης,

-είναι πιο προσαρμόσιμοι,

-είναι λιγότερο εξουθενωμένοι,

-είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις – βλέπουν τις προκλήσεις ως αναποδιές, όχι ως καταστροφές,

-είναι πιο ικανοί να επιτύχουν τους στόχους της ζωής τους,

-είναι σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερο πόνο και ι πιο ικανοί να προσαρμοστούν σε κάποια σοβαρή ασθένεια,

-είναι πιο επιτυχημένοι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Αποτελεί κοινή λογική, λοιπόν, να στηρίζουμε τον εαυτό μας μαθαίνοντας να εφαρμόζουμε τεχνικές για να αυξήσουμε την αισιοδοξία μας. Η τέχνη της αισιοδοξίας αφορά στην εστίαση στα καλά πράγματα μέχρι να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας. Υποστηρίζοντας τον εαυτό μας με αισιόδοξη σκέψη θα νιώθουμε πιο θετικοί, πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον.

Τα προφανή οφέλη της αισιοδοξίας

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν συμπεριφορές διαφυγής ή αποφυγής όταν αντιμετωπίζουν το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στα ναρκωτικά και το αλκοόλ ή της επιδίωξης ηδονιστικών δραστηριοτήτων χωρίς πραγματικό νόημα. Μπορεί, επίσης, να αφήσουν τις αμφιβολίες τους για το μέλλον να τους αποθαρρύνουν από το να προσπαθήσουν.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ενεργητικά επιδιώκουν πράγματα που θα βελτιώσουν την ευημερία τους και εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν ή να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του στρες στη ζωή τους. Είναι, γενικά, πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και εμφανίζουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μια νοοτροπία ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο», Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μερικά από τα πολλά οφέλη της αισιοδοξίας που έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές περιλαμβάνουν:

– Υψηλότερα επίπεδα υποκειμενικής ευημερίας

– Καλύτερη σωματική υγεία

– Καλύτερη ψυχική υγεία

– Υψηλότερα κίνητρα

– Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

– Καλύτερη απόδοση στην εργασία

– Χαμηλότερα επίπεδα στρες

– Υψηλότερη ποσότητα και ποιότητα κοινωνικών σχέσεων

– Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης

– Περισσότερα θετικά συναισθήματα

– Καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Αντιθέτως, η απαισιοδοξία έχει αρνητικά αποτελέσματα πάνω μας. Για την ακρίβεια, μια μελέτη της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι οι απαισιόδοξοι έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Όταν είμαστε απαισιόδοξοι, είμαστε, επίσης, δυστυχείς, με κακή γενικά υγεία (ψυχοπνευματικά και σωματικά), λιγότερο «εξοπλισμένοι» για να διαχειριστούμε το άγχος και πιο πιθανό να εμφανίσουμε κατάθλιψη…

Εργαλεία για την αύξηση της αισιοδοξίας

Οι ακόλουθες ενέργειες και συμπεριφορές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αισιοδοξία:

Ενισχυτικές πεποιθήσεις – οδηγούν σε πιο ευτυχισμένη και πιο αισιόδοξη ζωή απ’ ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Περιέργεια και όχι κριτική – θα αυξήσει την αμοιβαία σχέση και την κατανόηση.

Προσωπική ανάπτυξη αντί για συγκρίσεις – θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του εσωτερικού ανταγωνισμού και της σύγκρισης και θαεπικεντρωθεί στο πώς μπορείς να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Να ζούμε στο παρόν – ο πολύς χρόνος που αφιερώνεται στο παρελθόν ή στα όνειρα για το μέλλον αφαιρεί από την ικανότητά απόλαυσης πραγματικά τη ζωής στο παρόν.

Συζητήσεις αντί για καυγάδες.

Να βλέπουμε τις δυνατότητες – η γλώσσα που χρησιμοποιείται έχει σημασία -επηρεάζει τις σκέψεις και τις ενέργειές μας.

Να περιμένουμε το καλύτερο αποτέλεσμα – είναι καλό να σχεδιάζουμε το χειρότερο και να αναμένουμε το καλύτερο.

Επίλυση προβλημάτων – αντί για απόδοση ευθυνών.

Τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν ανατροφοδότηση – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των συναισθηματικών αντιδράσεων, την κατανόηση της βαθύτερης αιτίας και, στη συνέχεια, την επιλογή πιο κατάλληλων αντιδράσεων.

Συζητήσεις και αποφυγή των καυγάδων

Αξίζει να επεκτείνουμε την έννοια της «διεξαγωγής συζητήσεων αντί καυγάδων». Την υιοθετήσαμε από το βιβλίο “How to Have a Beautiful Mind” του Edward De BonoEdward de Bono - Wikipedia. Παρόλο που εκδόθηκε το 2004, εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρο και σήμερα! Τα παρακάτω δύο αποσπάσματα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και συνοψίζουν τις βασικές έννοιες του βιβλίου:

«Ένας καλός ακροατής είναι σχεδόν εξίσου ελκυστικός με έναν καλό ομιλητή. Δεν μπορείς να έχεις ένα όμορφο μυαλό αν δεν ξέρεις να ακούς».

«Μια συζήτηση πρέπει να είναι μια γνήσια προσπάθεια να εξερευνήσουμε ένα θέμα και όχι μια μάχη μεταξύ ανταγωνιστικών εγωισμών».

Αξίζει να αναλογιστούμε πώς αυτά μπορεί να ισχύουν για τη δική μας συμπεριφορά,  ιδίως καθώς διάφορα επαγγέλματα (όπως οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί ή οι δικηγόροι για παράδειγμα) διδάσκονται να επιχειρηματολογούν και, συχνά, βλέπουν τη δουλειά τους ως πεδίο μάχης. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία γνήσιων σχέσεων και κατανόησης.

Πηγή;:orthoslogos.news/


Καλύτερα να λέιπεις...... Παρά να περισσεύεις....

 Είναι θέμα αξιοπρέπειας!!!

«Καλύτερα να λείπεις, παρά να περισσεύεις», είναι μια φράση που άκουσα πρόσφατα και περιέχει μια μεγάλη αλήθεια για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σε έναν κόσμο δήθεν εσύ να είσαι ο άνθρωπος με μπέσα!

 Το να είσαι άνθρωπος είναι μια ιδιότητα με την οποία ναι μεν γεννιέσαι, αλλά η εξέλιξή της εξαρτάται πλήρως απ’ τις δικές σου επιλογές, τη δική σου θέληση. «Είσαι άνθρωπος» πάει να πει πως γεννήθηκες, να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να δώσεις, να πάρεις. Είναι όλα ένας κύκλος κι οι εκπλήξεις σίγουρα δε θα λείψουν απ΄τη ζωή σου.

Θα κάνεις λάθη και μάλιστα αμέτρητα. Θα πιστέψεις σε ανθρώπους που θα σε προδώσουν και μια μέρα κι εσύ θα απογοητεύσεις κάποιον που πόνταρε σε σένα ακόμη κι αν δεν το ήθελες. Έτσι, δυστυχώς, δεν είναι πάντα στο χέρι σου η τροπή που θα πάρει μια κατάσταση.
Μπορεί η κάθε σου κίνηση να είχε ως βασικό κίνητρο να αποφύγεις το τελικό αποτέλεσμα: το να πληγώσεις τον άλλον. Κι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγες πως ποτέ σου δε θα προκαλέσεις πόνο σε άλλον άνθρωπο γιατί ξέρεις πώς είναι από πρώτο χέρι, τελικά να το κάνεις.

Μπορεί λοιπόν όλα αυτά να μην εξαρτώνται πάντα από σένα, υπάρχει όμως ένα βασικό πράγμα το οποίο μπορείς να κάνεις, ειδικά αν το θες και μάλιστα πρέπει να το κάνεις: να είσαι ειλικρινής. Να είσαι άνθρωπος με αξίες, ώστε να έχει αξία ο λόγος που ανά διαστήματα θα χρειαστεί να δώσεις. Να κάνεις λάθη, αλλά να έχεις τα μούτρα να τα παραδεχτείς αντί να κρυφτείς και να κοιτάξεις να τα διορθώσεις όσο πιο άμεσα κι ανώδυνα γίνεται.

Να είσαι δηλαδή άνθρωπος με μπέσα. Ποτέ να μην τάζεις περισσότερα από όσα μπορείς πραγματικά να δώσεις. Να μη δίνεις φρούδες ελπίδες σε κανέναν και να μην εκμεταλλεύεσαι, ώστε να μην κάνεις κάποιον να μετανιώσει για τον καλό του εαυτό που σου έδειξε. Να μην κοιτάς πώς να τη βγάλεις καθαρή από μια κατάσταση, αλλά να βλέπεις τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Να βάζεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα, χωρίς όμως να γίνεται εις βάρος κανενός.

Αν καταλάβεις ότι πλήγωσες κάποιον, να κάνεις αυτό που θα ήταν καλύτερο για εκείνον, γιατί του αξίζει στην τελική. Αν σε χρειάζεται στη ζωή του για τον οποιοδήποτε λόγο, να μη λείψεις στιγμή από αυτήν. Αν δε σε θέλει μέσα σε αυτήν, ή δεν του κάνεις καλό, να φύγεις. Όχι όμως απροειδοποίητα. Όχι σαν τον κλέφτη. Μην έχεις τον άλλον να τρέχει από πίσω σου και να σε ψάχνει. Να έχεις το θάρρος και την τόλμη να τον έχεις απέναντί σου, να του λύσεις όποια απορία κι αν έχει κι από εκεί κι έπειτα είσαι ελεύθερος να φύγεις και να πας όπου θες.

Να κάνεις τη διαφορά, ρε γαμώτο. Σε μια κοινωνία όπου όλοι απλά κοιτάζουν, εσύ μάθε να βλέπεις. Ενώ όλοι μένουν στην επιφάνεια γιατί έτσι βολεύονται καλύτερα, εσύ να αναζητάς βαθύτερα πράγματα. Να μη σταματάς μέχρι να βρεις την ουσία.

Εν ολίγοις, να είσαι άνθρωπος με τους ανθρώπους και να συμπεριφέρεσαι ακριβώς όπως θες κι οι άλλοι να σου φερθούν. Το ότι δε θα πάρεις πάντα όσα θα δώσεις και το ότι κάποιοι θα σου φερθούν σκάρτα ενώ εσύ ήσουν σωστός σε όλα, να το έχεις δεδομένο. Έχε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σου ως δεδομένο και το εξής: η ζωή επιστρέφει συμπεριφορές και δεν εξαιρεί κανέναν. Έτσι, ενώ εσύ θα έχεις να λαμβάνεις σωστούς ανθρώπους με τίμιο χαρακτήρα, αυτοί θα έχουν να λαμβάνουν σκάρτους χαρακτήρες -όμοιούς τους δηλαδή.

Να κοιτάς τη δουλειά σου, λοιπόν, και κοίτα να κάνεις ό,τι χρειαστεί για να ξαπλώνεις ξέγνοιαστος από τύψεις το βράδυ πριν κοιμηθείς. Άγχος, αγωνία και προβλήματα έχουμε όλοι μας και πολλές φορές μας εμποδίζουν να απολαύσουμε έναν ήρεμο ύπνο. Οι τύψεις όμως είναι αλλιώς. Είναι ύπουλες, γιατί εκεί που νομίζεις ότι έχουν φύγει, ξαφνικά έρχονται πάλι στον νου σου. Θα μπαίνουν και θα βγαίνουν συνεχώς στη ζωή σου, θα σε γεμίσουν με «αν» και θα σε βασανίσουν. Κοίτα λοιπόν να τις εξαλείψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, αν δεν μπορείς να αποτρέψεις την ίδια τη δημιουργία τους.

Αν λοιπόν το σύνολο είναι κακότροπο, ζηλόφθονο κι αυτοκαταστροφικό, μην το ακολουθήσεις. Διαφοροποιήσου από αυτό. Γιατί δεν είναι ο κόσμος κακός παρά οι άνθρωποι που εμπεριέχονται μέσα σε αυτόν. Οι άνθρωποι κάνουν τον κόσμο κακό, την κοινωνία, γιατί χωρίς τους ανθρώπους τίποτα απ’ τα δύο δεν μπορεί να υφίσταται.

Να έχεις μπέσα λοιπόν. Γιατί αν δεν την κατέχεις, σημαίνει αυτομάτως πως δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν, καθώς είσαι ανάξιος εμπιστοσύνης. Και πες μου, τότε, ποιος ο λόγος να υπάρχεις; Ποια η δική σου προσφορά στον κόσμο αυτό, αν δεν μπορείς να προσφέρεις στους άλλους;

Της Ειρήνης Μανουσαρίδου

πηγή: pillowfights.gr


Oικογένεια Είναι Οι Άνθρωποι Που Σε Αγαπούν, Σε Νοιάζονται, Όχι Πάντα Οι Βιολογικοί Δεσμοί!

 Αποδέχτηκα το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ανταποδώσουν την αγάπη μου, να μην ανταποκριθούν στις προσδοκίες μου. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να συνεχίσω να τους αγαπώ, να είμαι ευγενική μαζί τους και να ξεδιπλώνω και σε αυτούς την προσωπικότητά μου.

Αποδέχτηκα το γεγονός ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και έμαθα να πορεύομαι με βάση αυτό. Δεν με εμπόδισε να είμαι αφοσιωμένη για την επίτευξη των στόχων μου.

Έμαθα να χαίρομαι όταν βρέχει και να χορεύω δίχως να με νοιάζει να βραχώ… διότι έμαθα ότι πουθενά δεν κάνει περισσότερο κρύο από την καρδιά των ανθρώπων..

Έμαθα ότι μπορεί να αγαπώ ανθρώπους ακόμη και όταν ξέρω ότι η δική τους συμπεριφορά απέναντί μου δεν ήταν αυτή που μου άξιζε, χωρίς αυτό όμως να με αποτρέπει από το να εκφράζω τη λύπη μου και να σέβομαι και την δική μου καρδιά, τα δικά μου συναισθήματα.

Έμαθα ότι οικογένεια είναι το σύνολο των ανθρώπων που σε αγαπούν και σε νοιάζονται, όχι οι βιολογικοί δεσμοί.

Κατάλαβα ότι η μόρφωση και η παιδεία, βρίσκεται στη συμπεριφορά μου απέναντι στους άλλους ανθρώπους και όχι απλώς σε ένα πτυχίο κρεμασμένο σε μια γωνιά του δωματίου μου.

Έμαθα ότι πρέπει να γίνομαι η βροχή που θα δίνει ζωή και θα θεραπεύει την κάθε πληγή μου.

Έμαθα οι επιτυχίες στη ζωή οφείλονται και στη μαγική δύναμη του όχι , και όπως λέει και ο μεγάλος Καβάφης : έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο Όχι.

Κατάλαβα ότι η ωριμότητα, η πνευματικότητα και η προσωπικότητα δεν έχουν πάντα σχέση με την ηλικία, αλλά με την ποιότητα του κάθε ανθρώπου.

Κατάλαβα ότι έχω τη Μαρία , και ότι όσο την έχω και την αγαπώ και όσο λέω, γράφω και είμαι αυτό που λέει η καρδιά μου, τότε θα με αγαπήσουν και οι άλλοι. Γιατί θα έχουν αγαπήσει την πραγματική Μαρία, όχι αυτό που ήθελαν να γίνω οι άλλοι.

πηγή: .healingeffect.gr

Αν θέλεις να ακούς πουλιά να κελαϊδούν.....


 

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

15 Συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα

Αναζητάτε συμβουλές για το πώς να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα; Ακολουθούν 15 χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα καθημερινά και να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες.

 1. Αυτοματοποιήστε τις μεταφορές

Ρυθμίζοντας αυτόματες μεταφορές από τον τραπεζικό λογαριασμό σας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας κάθε μήνα, τα χρήματα θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς καμία επιπλέον εργασία από μέρους σας. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου σας είναι αφιερωμένοι σε συγκεκριμένους στόχους, όπως η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης, οι διακοπές ή η δημιουργία προκαταβολής.

8 απλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα

Η εξοικονόμηση είναι ευκολότερη όταν έχετε ένα πρόγραμμα—ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε ένα!

Μερικές φορές το πιο δύσκολο πράγμα για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι να ξεκινήσετε. Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια απλή και ρεαλιστική στρατηγική, ώστε να μπορείτε να κάνετε οικονομία για όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Ζητείται ηγέτης!!!

 Η Ελλάδα έχει την άμεση ανάγκη ενός αναστήματος σαν αυτό του Καποδίστρια, που θα αναλάβει τα ηνία της πολιτικής εξουσίας και θα περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί, δίνοντας θάρρος, έμπνευση και το δικό του καλό προσωπικό παράδειγμα στον φιλότιμο λαό μας...!

Η εύρεση εθνικού κυβερνήτη αντάξιου της ελληνικής Ιστορίας δεν είναι απλά μια ευχή, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης στον σκληρό κόσμο μας. Και μια τέτοια προσωπικότητα θα έπρεπε να στηριχτεί από όλους!

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

What would you do if you woke up tomorrow with a Billion Dollars?

 I’d help people

wow you are very thoughtful 

Let me try it first, then I'll tell you my answer 

I slept back again my its just a dream

I will share it...

Make this happen first then I let you know what's emotions I had.... I took a video so everyone knows

Keep it to myself. Until I got a good lawyer and accountant.

Just wanted to be with my hubby

Be a good steward and only keep whaT I needed.

Share it with people in need

Be ever so grateful!

Move to Cape Verde

I will share some..

The great escape

Thank God

Help everyone

Breath easier

Waiting for that morning..after that explain you in  detail

Thank god for the gifts

Give most of it away to charity and helping family and friends. Most of it would be takin away from the IRS. With the extra I had I would fix up my house pay off my credit cards and enjoy my life.


Thank The Lord and ask for wisdom 

Thank God above for the blessing!!!!

Amen thank u Lord i will share it to the needy

Share it to those in need

Share it with my family 

Thank you Lord 🙏 amen

Thank God and start spreading it around

Share my blessings to those in need.

Have a great week!!


Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Κάστρο Δέσπως Ήπειρος, Despo`s Castle Ipiros


Το Κάστρο της Ρινιάσας, επίσης γνωστό ως Θωμόκαστρον ή Κάστρο Ριζών ή Κάστρο της Δέσπως, είναι μεσαιωνικό βυζαντινό φρούριο στην ακτή της Ηπείρου, κοντά στο σύγχρονο χωριό Ριζά της Πρέβεζας. Το κάστρο είναι σήμερα σε ερειπωμένη κατάσταση.

Το κάστρο του Δημουλά, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας...

 Το κάστρο του Δημουλά, απ’ όπου η Δέσπω έστειλε παλληκαρίσια το μήνυμα της λευτεριάς, στέκει ερειπωμένο πάνω από το δρόμο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας.

Πρόκειται για καστροπολιτεία, που υπήρξε ύψωμα-φυσικό οχυρό κοντά στο χωριό Ριζά της Πρέβεζας.

Η Δέσπω Μπότση έτοιμη να ανατινάξει τον πύργο του Δημουλά!

 Η Δέσπω Μπότση ήταν Σουλιώτισσα που έμεινε στην ιστορία για την αντίστασή της στα στρατεύματα του Αλή Πασά και τον ηρωικό της θάνατο -μαζί με τα γυναικόπαιδα που είχε υπό την προστασία της- στον πύργο του Δημουλά, στο χωριό Ρηνιάσα (σημ. Ριζά) του Ζαλόγγου, στις 25 Δεκεμβρίου του 1803.

Η Δέσπω Μπότση ανατινάζει τον πύργο του Δημουλά στο χωριό Ρηνιάσσα (Ριζά) για να μην πέσει αυτή και οι συγχωριανές της στα χέρια των Τούρκων!

Χαλκογραφία του Βιντσέντζο Γκαγιάσι του 1833.

Ο ηρωισμός της Δέσπως Μπότση έχει απαθανατιστεί στο παρακάτω γνωστό δημοτικό τραγούδι:
Αχός βαρύς ακούεται, πολλά τουφέκια πέφτουν.

Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι;

Ουδέ σε γάμο ρίχνονται ουδέ σε χαροκόπι.

H Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ' αγγόνια.

Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο:

"Γιώργαινα, ρίξε τ’ άρματα, δεν είναι εδώ τo Σούλι.

Eδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων".

"Το Σούλι κι αν προσκύνησε, κι αν τούρκεψεν η Κιάφα,

η Δέσπω αφέντες Λιάπηδες δεν έκαμε, δεν κάνει".

Δαυλί στο χέρι άρπαξε, κόρες και νύφες κράζει:

"Σκλάβες Τούρκων μη ζήσωμε, παιδιά μαζί μου ελάτε".

Kαι τα φυσέκια ανάψανε, κι όλοι φωτιά γενήκαν.

Προσωπική ζωή

Η Δέσπω (Δέσποινα) Μπότση καταγόταν από τη σουλιώτικη οικογένεια των Σεχαίων. Αδέλφια της ήταν ο Γιαννάκης, ο Γεώργιος και ο Δημήτριος Σέχος ή Καραμέτσης.[2] Ήταν γυναίκα του Σουλιώτη οπλαρχηγού Γιωργάκη Μπότση.

Δράση

Η ευρύτερη οικογένεια του Γιωργάκη Μπότση είχε εγκατασταθεί στο σχεδόν παραλιακό χωριό Ρηνιάσα ήδη από το 1802, φόρου υποτελείς στον Αλή Πασά, όπου ζούσαν πλέον από τη γεωργία. Όταν όμως ξέσπασε το κυνηγητό των Σουλιωτών από τον Αλή Πασά, αμέσως μετά την απόφαση των πρώτων να εγκαταλείψουν το Σούλι και να το παραδώσουν στον πασά των Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο του 1803, μια ομάδα από 500 περίπου Τουρκαλβανούς στρατιώτες πέρασε από τη Ρηνιάσα και επιτέθηκε στις εκεί εγκατεστημένες οικογένειες.

Η Δέσπω Μπότση, αρχηγός της οικογένειας μετά τον θάνατο του συζύγου της, για να αποφύγει τους στρατιώτες και να σώσει την οικογένειά της, κλείστηκε στο κάστρο της περιοχής, το Κάστρο της Ρηνιάσας (γνωστότερο με το όνομα «Πύργος του Δημουλά»,[εκκρεμεί παραπομπή] [2] σήμερα αναφέρεται και ως «Κάστρο της Δέσπως») μαζί με όλες τις νύφες και τα εγγόνια της. Από εκεί, πολέμησε γενναία εναντίον των στρατιωτών, αρνούμενη να παραδοθεί. Όταν τέλειωσαν τα βόλια των όπλων, έβαλε φωτιά στον πύργο και κάηκε μαζί με την οικογένειά της.

Πηγή:el.wikipedia.org/wiki

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

 Είναι επιλογή αλλά υπάρχει και ο παράγοντας τύχη που είναι απρόβλεπτος!

Οι επιλογές είναι κάτι διαφορετικό!

Η τύχη είναι το απρόβλεπτο, εκείνο που μας έρχεται χωρίς να το περιμένουμε και δεν οφείλεται σε δικές μας ενέργειες ή παραλείψεις!

Και τα δύο θα έλεγα ...Eίναι οι επιλογές που κανει κάποιος αλλά θα πρέπει να τον ευνοούν και οι συγκυρίες...Θα έλεγα 70% ικανότητες - επιλογες 30% τύχη!